Wednesday, August 31, 2011

Tangan yang menghulur sentiasa lebih baik...

Hayati kisah di bawah dan kaitkan dengan senario yang berlaku di Malaysia. Gempar baru2 ini apabila ada melayu islam menghadiri majlis makan2 di sebuah gereja. Apabila diperhalusi kejadian tersebut, rupanya melayu islam yang menghadirkan diri ke gereja adalah golongan miskin yang dibantu oleh pihak gereja. Salah seorangnya adalah ibu tunggal yang memelihara anak2 dalam keadaan kemiskinan yang perit. Apabila beliau ke pusat zakat, beliau dihalau dengan alasan wang zakat sudah habis.Ibu tunggal tersebut kemudian ke pejabat kebajikan masyarakat, sekali lagi beliau hampa diperlekehkan mereka. Pihak gereja tampil menghulurkan bantuan yang sangat dibutuh oleh mereka yang hidup melarat. Siapakah yang bersalah dalam hal ini? Pihak gereja atau orang2 islam sendiri? Renung2kan.. tepuk dada tanpa iman

Alkisah disebutkan bahawa di kota Array terdapat Qadhi yang kaya-raya. Suatu hari kebetulan hari Asyura' datanglah seorang miskin meminta sedekah. Berkatalah si miskin tadi, "Wahai tuan Qadhi, adalah saya seorang miskin yang mempunyai tanggungan keluarga. Demi kehormatan dan kemuliaan hari ini, saya meminta pertolongan daripada tuan, maka berilah saya sedekah sekadarnya berupa sepuluh keping roti, lima potong daging dan duit dua dirham."


Qadhi menjawab, "Datanglah selepas waktu zohor!"


Selepas sembahyang zohor orang miskin itu pun datang demi memenuhi janjinya. Sayangnya si Qadhi kaya itu tidak menepati janjinya dan menyuruh si miskin datang lagi selepas sembahyang Asar. Apabila dia datang selepas waktu yang dijanjikan untuk kali keduanya itu, ternyata si Qadhi tidak memberikan apa-apa. Maka beredarlah simiskin dari rumah si Qadhi dengan penuh kecewa.


Di waktu si miskin jalan mencari-cari, ia melintas di depan seorang kristian sedang duduk-duduk di hadapan rumahnya. Kepada orang Kristian itu si miskin minta sedekah, "Tuan, demi keagungan dan kebesaran hari ini berilah saya sedekah untuk menyara keluarga saya."


Si Kristian bertanya, "Hari apakah hari ini?"


"Hari ini hari Asyura", kata si miskin, sambil menerangkan keutamaan dan kisah-kisah hari Asyura'. Rupanya orang Kristian itu sangat tertarik mendengar cerita si peminta sedekah dan hatinya berkenan untuk memberi sedekah.


Berkata si Kristian, "Katakan apa hajatmu padaku!"


Berkata si peminta sedekah, "Saya memerlukan sepuluh keping roti, lima ketul daging dan wang dua dirham saja."


Dengan segera ia memberi si peminta sedekah semua keperluan yang dimintanya. Si peminta sedekah pun balik dengan gembira kepada keluarganya. Adapun Qadhi yang kedekut telah bermimpi di dalam tidurnya.


"Angkat kepalamu!" kata suara dalam mimpinya. Sebaik saja ia mengangkat kepala, tiba-tiba tersergam di hadapan matanya dua buah bangunan yang cantik. Sebuah bangunan diperbuat dari batu-bata bersalut emas dan sebuah lagi diperbuat daripada yaqut yang berkilau-kilauan warnanya. Ia bertanya, "Ya Tuhan, untuk siapa bangunan yang sangat cantik ini?"


Terdengar jawapan, "Semua bangunan ini adalah untuk kamu andaikan saja kamu mahu memenuhi hajat si peminta sedekah itu. Kini bangunan itu dimiliki oleh seorang Kristian."


Apabila Qadhi bangun dari tidurnya, ia pun pergi kepada Kristian yang dimaksudkan dalam mimpinya.


Qadhi bertanya kepada si Kristian, "Amal apakah gerangan yang kau buat semalam hingga kau dapat pahala dua buah bangunan yang sangat cantik?"


Orang Kristian itu pun menceritakan tentang amal yang diperbuatnya bahawa ia telah bersedekah kepada fakir miskin yang memerlukannya pada hari Asyura' itu.


Kata Qadhi, "Juallah amal itu kepadaku dengan harga seratus ribu dirham."


Kata si Kristian, "Ketahuilah wahai Qadhi, sesungguhnya amal baik yang diterima oleh Allah tidak dapat diperjual-belikan sekalipun dengan harga bumi serta seisinya."


Kata Qadhi, "Mengapa anda begitu kedekut, sedangkan anda bukan seorang Islam?"


Ketika itu juga orang Kristian itu membuang tanda salibnya dan mengucapkan dua kalimah syahadat serta mengakui kebenaran agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W.

No comments:

Post a Comment